Monday, June 15, 2015

Produk 7 - Ayam Pandan

Teks : Syifa Wahab
Imej : Koleksi Peribadi

🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗
Ayam Pandan Firmaz
🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗

Ni memang produk sejuk beku yang harus ada dalam setiap peti sejuk warga Malaysia. Buka sahaja bekas, semerbak aroma pandan menerobos rongga-rongga hidung. Rempah ratus yang diadun dengan ayam, bukan sahaja menaikkan bau yang menyelerakan malah isi ayam rasa lembut.

Cara masak yang amat mudah dan cepat. Biarkan seketika ayam pandan tu di suhu bilik selepas dikeluarkan dari peti sejuk beku. Kemudian gunakan pemanggang ajaib, untuk masak dalam lebih kurang 30 minit.

Ayam pandan panas-panas tu, memang selera sangat bila makan dengan nasi panas.

Syifa Wahab
012 690 6078

Thursday, June 4, 2015

Apa itu E-BOOK?

Teks : Syifa Wahab
Imej : Google
Sekarang semuanya digital. Sampaikan buku-buku pun telah dikeluarkan melalui versi elektronik atau lebih dikenali sebagai E-BOOK. E-book semakin popular kerana ianya lebih mudah untuk dibaca di mana sahaja pun anda berada. Asalkan ada tab atau telefon pintar, bila-bila masa pun boleh baca e-book ni. E-book boleh dikirim melalui e-mail kepada sesiapa sahaja yang kita kehendaki. E-book boleh disetkan kata laluan (password) agar ianya tidak boleh diakses sesuka hati. Sebab itulah e-book ni boleh menjadi salah satu penjana kewangan anda.

Tuesday, May 26, 2015

Nasi Goreng Bebola

Teks : Syifa Wahab

Salam Semua,

Dapat WhatsApp dari En.Suami, tanya malam ni nak makan apa. Dalam kepala ligat berfikir nak masak apa ya yang mudah-mudah saja persiapannya. Semalam dah makan mi goreng. Hari ni makan nasi goreng la pulak kan. Hihihiii....

Dah siap pesan kat En. Suami keluarkan bebola dan sate kebab. Biar balik nanti, kedua-dua tu dah defrost. Sedang elok untuk dimasak nanti. Siap minta tolong masak nasi terus, nanti taklah lambat nak menunggu nasi masak.

Memang sesuai sangat la rancangan nak masak nasi goreng je malam ni. Balik kerja tadi, hujan lebat yang amat sangat. Sampai pandangan dalam kereta tadi masa tengah memandu memang terbatas sangat. Oleh kerana jalan yang biasa lalu trafiknya amat panjang, sampaikan lampu trafik hijau beberapa kali pun tak dapat lepas nak lalu. Terpaksalah lalu jalan alternatif. Itupun sesak juga sebenarnya. Paling kesian kenderaan yang melalui Lebuhraya MRR2 dari arah Batu Caves ke Taman Melati. Boleh pulak banjir kat Lebuhraya tu. Kenderaan macam kereta atau motorsikal memang tak boleh lepas. Dah lah hujan lagi masa tu. Harap-harap mereka yang terkandas tu selamatlah hendaknya.

Berbalik kepada cerita masak-masak malam ni. Sampai rumah, selesaikan dulu kewajipan, barulah masuk dapur. Sediakan bahan-bahan untuk buat nasi goreng.

Tumis bawang besar (dihiris), bawang putih (dihiris) dan sedikit bahan kisar (cili kering, bawang besar dan bawang putih). Dah agak masak tumisan, masukkan kicap dan sos ikan. Kemudian, bolehlah masukkan bebola daging (dibelah empat) dan telur dadar (dipotong kecil-kecil). Lepas beberapa minit, masukkan nasi yang telah disejukkan sedikit. Sejukkan dulu nasi tu sebab tak nak nasi tu lembik bila dah dicampur dengan bahan tumisan tadi. Gaulkan nasi tersebut dengan bahan tumisan sehingga rata. Bolehlah tambah apa-apa sayur yang digemari. Cuba rasa. Kalau rasa macam kurang, bolehlah tambah sikit demi sikit kicap dan sos ikan. Dah puas hati dengan rasa, bolehlah dihidang.

Nasi goreng ni disertakan dengan sate kebab (dipotong kecil-kecil) yang telah dibakar. Kira sate kebab ni macam lauk untuk dimakan bersama nasi goreng tadi.

Selesai sahaja resepi masakan untuk malam ni. Itupun ada lebih lagi. Saja masak lebih sebab esok boleh buat sarapan pagi. Alhamdulillah.


Vege Mee Lobak Merah Goreng

Teks : Syifa Wahab

Salam Semua,

Semalam balik kerja, En. Suami cakap dia lapar sangat-sangat. Siap dah keluarkan Vege Mee Lobak Merah dengan semua jenis bebola ayam dan daging yang ada. Harapannya agar dapat defrost dulu vege mee dengan bebola tu. Tapi apabila cek, tak sempat defrost pun lagi. Masih sejuk beku lagi.

Mee dan Bebola

Wednesday, May 20, 2015

E-book 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online

Teks : Syifa Wahab
Imej : Akademi Bekerja di Rumah

Nantikan kemunculan e-book baru terbitan Akademi Bekerja di Rumah (ABDR) daripada pengasas ABDR sendiri, iaitu Puan Masayu Ahmad.

Monday, May 18, 2015

Ikan Tumis, Terung Sambal dan Budu

Teks : Syifa Wahab
Imej : Koleksi Peribadi

Salam Semua,

Malam ini terasa nak mencuba masak ikan tumis dan terung sambal. Dah siap masak, terus makan. Boleh tahan rasanya. Nasib la menjadi. Jadi tak membazir lauk hari ni.

Produk K1 : Sulaman dan Ribbon Embroidery

Teks : Syifa Wahab
Imej : Koleksi Peribadi

Salam,

Sekarang kan dah menjadi trend sulam di tuala sebagai doorgift untuk tetamu di kenduri kahwin. Paling terkini sempena Hari Guru dibuat beg make up dan tempat pemegang tisu, kemudiaanya disulam ucapan Hari Guru. Bagi sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan sulaman di tuala, kain, baju, seluar dan lain-lain, boleh hubungi Puan Hannan Asmahan. Bukan saya yang buat, tapi saya tolong promosikan sahaja. Maklumat beliau ada di bahagian bawah entri ini.

Peluang Iklan : SOHO Directory

Teks : Syifa Wahab
Imej : Koleksi Akademi Bekerja di Rumah

Salam,

Masih tercari-cari platform pengiklanan atas talian (online)? 

Ini peluang besar bagi para peniaga offline atau online. Para peniaga berpeluang untuk memasarkan semua produk/perkhidmatan melalui SOHO DIRECTORY. Blog ini adalah khas untuk mereka yang ingin memasarkan produk/perkhidmatan mereka secara online.

SOHO Directory

Peluang Iklan : Homestay Malaysia

Teks : Syifa Wahab
Imej : Koleksi Akademi Bekerja di Rumah

Salam buat Semua,

Entri kali ini khas buat para PENGUSAHA HOMESTAY sekalian!!!

Iklan Homestay Malaysia

Harga Produk


Produk
Saiz
Harga (RM)
Bebola Ayam Asli
170 g
4.50
Bebola Ayam Lada Hitam
170 g
4.50
Bebola Ayam Sate
170 g
4.50
Bebola Daging Asli
170 g
4.50
Bebola Daging Lada Hitam
170 g
4.50
Bebola Daging Sate
170 g
4.50
Cosway

Seperti tertera di sini.
Maajun Anggun Bistari
21 biji (1 botol)
18.00
Mee Bayam
400 g
4.50
Mee Labu Manis
400 g
4.50
Mee Lobak
400 g
4.50
Mee Sawi
400 g
4.50
Sate Kebab Beriani
20 cucuk
15.00
Sate Kebab Lada Hitam
20 cucuk
15.00
Sate Kebab Pedas
20 cucuk
15.00
Shaklee

Seperti tertera di sini.
Tupperware

Seperti tertera di sini.


Pengedar Anda,
Syifa Wahab
Call/sms/WhatsApp : 012 690 6078
syifawahab@gmail.com
Facebook : FB Syifa Wahab